archi[o]logics_studio

Astana National Pantheon Geometry Study

DSC Group's entry for the Kazakhtan National Pantheon competition intends to create a unique space of worship to the deceased having respect to the nation's many different traditions as the main goal. The project is developed from the elements that combine the different religions in a common place, the Pantheon, which becomes the core element of the project. On the other hand, the circle is also present in the symbol of Kazakhstan, both the flag and the shield, which makes it a referential symbol.

Tradition

Traditional Kazakh burials consisted of small mounds. The body was deposited in a circular pit and finally covered with stones and earth, creating small hills along the landscape. This type of funeral rituals has been repeated in different cultures and  parts of the world. In fact, these burials became a common cult activity throughout history.

Main model

Geometry and the cycle of life

The cycle of life combines together birth, life and death in a single, closed, never ending curve.This curve and its meaning is present in many cultures and religions of the world, all of which are represented in the project proposal. Circular shapes have always been related to life, death and eternity. The circle represents the continuity, perfection, divinity, day and night, life and death, the equal and opposite... Dsc Group's idea is based on reflecting all these concepts within a single compositional element.

 General Plan

Read more: Astana National Pantheon Geometry Study

Office Facade Study

Beginning 2013 archiologics was commissioned to develop a stregic plan to develop high-quality office spaces for rental purposes in key plots at the very heart of Madrid City. The first plot is located in northern Madrid, very close to the Plaza de Castilla transportation hub, and just a couple of minutes away from the brand new office and hotel complex in the Castellana-Chamartin extension. The second one, also strategically positioned, hosts a high-rise wich intends to reactivate the economy of the city.

Padre Damian Plot Proposal

A study for a 10000 sqm office complex in northern City of Madrid. This proposal includes a volumetry study -which implements shadow and sun-cover areas, a functional study -proposing the program, and an aesthetic study -resulting in a variety of facade proposals that need to deal with the building program, reduced building costs and a controlled building timespan. The idea is to create differentiated and contained, accesible, interior, semi-public urban spaces that serve both as parks and as programmatic pedestrian traffic flow devices. 

Circle-like facade by night

Joaquin Costa Plot Proposal

The proposal for Joaquin Costa includes the integration of the office tower within an existing plot with hard to deal with conditions, such as the presence of protected buildings and the referential tower of BBVA, which constitutes on most remarkable Madrid City landmarks. We also had to bdeal with strict regulations and the reallocation of some spaces that needed to be demolished.

Joaquin Costa Tower from Street

The aim is to provide the city with a reinforced financial anchor point in Nuevos Ministerios, also a transportation hub connected with Plaza de Castilla through Paseo de la Castellana, undoubtly the most referential economical axis of the city. The tower seeks to provoke aesthetic attraction and improved working conditions, as well as an enhanced urban operation that may offer a tranqulity spot for the users and workers in the area. The split facade offers optimal ligthting conditions while allowing for sun protection, which is also taken care of by an special facade design that enables that double condition. The shaders are both solid and linear elements that increase or shrink in size according to the spatial requirements, while emphasizing the overall volumetry of the building.

Overall geometry

Single Family House Las Rozas

A 600 sqm single-family house in Las Rozas. Archiologics and Jorge Ramos Arquitectos with David García and Daniel Moreno earned the second prize for this outstanding design. The house consists of a single box-like body which contains all living rooms plus a seggregated building that serves as guesthouse. Our design adapts to the topographic conditions and respects the trees present in the plot, in an attempt to reduce ecological impact and construction costs as much as possible thanks to minimal terrain movements.

Vivienda Rozas Entrance

Material contrast

While voids and windows are enclosed in well-defined frames and associated to dark wood, the main construction body, which floats over the swimming pool area and the entrance, is designed in white concrete. Furthermore, the entrance is marked by a long, natural stone wall which maintains a small gap from the ceiling, emphasizing the lightweight effect of the cantillevered body of the living rooms from the first floor.

Color, texture, and form, are all elements that combine together in a single construction. This combination creates a contrast that is highlighted throughout all the rooms in the house. While the main facade is closed and volumetric, the inner courtyard enjoys a distribution that favours more open visuals, and a private atmosphere which favors from the natural tratment of the house and its surroundings.

Rozas House Swimming pool

Floor plans and program

The program includes a number of differentiated spaces, which are allocated in accordance to the owners' briefing:

i. Street floor: access, garden, foyer, reading room, kitchen, service house.

ii. First floor: main rooms, gallery, library, terrace.

iii. Basement: guesthouse, gim, swimming pool and spa, cinema/film room, cellar, equipment rooms

iv. Roof top: terrace.

Floor plans

Center for Innovation and Entrepreneurship

The Center for Innovation and Entrepreneurship is a 4500 sqm building that responds to a manyfold situation:

- Budget control

- Complex urban location, surrounded by train rails, the main access highway, and the limits of the urban fabric

- A flexible and ever-changing programmatic condition, including:

- 28 big offices for rent

- 12 small offices

- common spaces, including a library, a congress center (with capacity for 75 people), and meeting rooms

- cultural center for locals

- a waiting area, control, and reception desk

- a restaurant open to the publiic

The Center is located in northern Torrelavega, a small town located 40 km away from Santander, the main capital. It is meant to become an anchor activity hub that accounts for technological, social, and cultural innovation.The building itself becomes an abstract object that lodges the program while offering an innovative image. The facade constitues a chess-like interplay of voids and fills -terraces and offices- that allow all spaces to be naturally illuminated. This allows for a reduction of about 40% in electrical bulb consumption.

Day View

Night View

Facade design, construction, and budget control

Due to the extremely reduced budget, the design seeks efficicency and simplicty withouot arguably resigning visual interest. All the effort is focused on the construction, which is achieved through prefabricated containers that include all installations, and required equipment: water piping, heating and air-con conducts, insulation, electrical wiring, and telecommunication wiring. The design phase included a series of preliminary studies with various approaches to design. Again, we decided to automate the fabrication process as much as possible, using algorithmic techniques through which we could easily create floorplans and sections, as well as the actual design. This process reduced the production time and cost by a 60%, increasing efficiency and budget control. Also, the design itself benefits from construction coherence offering the impression that some parts of the buildings cantilever over the terrace voids.

Read more: Center for Innovation and Entrepreneurship

Fisiosmart

After more than 5 years of experience, Fisiosmart professionals decided to open a clinic in Las Rozas, a thriving residential area located in northern Madrid. They wanted a space where not only they could develop and carry out their professional activities, but a place for tranquility and wellbeing for clients of any age, including old people and newborns. Fisiosmart clinic is a small but confortable 55sqm space for rehabilitation, treatment, and injury-risk prevention, including:

- Two massage rooms/cabins

- A massage room adapted to the needs of handicapped people

- A pilates room

- An office

- A waiting area and reception desk

The comission included the design, construction and all required bid documentation for the physiotherapy clinic, including licenses and management of other related legal issues.

Renders and plan

Budget

Due to the extremely reduced budget, the design seeks efficicency and simplicty withouot arguably resigning visual interest. All the effort is focused on the entrance, which is emphasized through perforated panels. These panels resemble the image of a bone, a pattern that unifies the aspect of this space through perforations that allow the space to be illuminated through LED stripes carefully located behind the panels.

The design phase included a series of preliminary studies with various approaches to design. In archiologics we decided to automate the design and fabrication process using algorithmic techniques through which we could easily create floorplans and sections, as well as the actual design. This process reduced the production time and cost by a 60%, increasing efficiency and budget control.

CNC panels - an automated design and fabrication process

The panels are located in the entrance, emphasizing its importance. These represent the structure of a bone through perforations of changing depths. These perforations have a twofold function:

i. Light the inside through LED stripes place in the inside of the walls.

ii. Optimize the inner acoustic condition through absorbing materials.

The fabrication process is automated through 3 steps:

i. Image sampling: "reading" the RGB values of the picture depending on the actual panel size

ii. Geometrical interpretation: transformation of those values into geometric values. In this case, we decided to interpret black pixels as holes, while white one would become opaque. This systems allows us to perforate the panel according to a consistent rule that creates a nice-looking effect. 

iii. CNC fabrication: the depth is written as a point (X,Y,Z) coordinates and sent to the milling machine.

Panel design process

The proposals for the fisiosmart health centre seek effectiveness at two levels: on the one hand CNC prefabrication techniques allow for fast and easy assembly, budget control and optimization; on the other hand, a clean-looking and attractive atmosphere that ensures an appropriate working environment that is also pleasant for patients and clients.

Day and night view

Read more: Fisiosmart

Search Site




archi·o·logics survey

I am interested in: